Gornji Stupnik, Stupničkoobreška 14J
tel. 095/384-93-15
e-mail: abacus.knjigovodstvo@gmail.com

Fiskalizacija za paušaliste

Porezna uprava podsjeća kako je od 1. siječnja 2017. godine podignut prag za porezne obveznike kojima se porez na dohodak može utvrđivati u paušalnom iznosu. Također je proširen krug tzv. „paušalista“ na na one koji obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva i/ili trgovine te obveznike koji imaju izdvojenu poslovnu jedinicu ili proizvodni pogon, uz ostale propisane uvjete. Ugostitelji i trgovci su dužni uz knjige prometa voditi i druge knjige i evidencije koje su propisane za njihovu djelatnost.

 

Od 1.srpnja 2017. “mali obveznici fiskalizacije”- paušalisti su obvezni izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja.

 

“Porezni obveznici koji trenutno provode fiskalizaciju putem uvezane knjige računa, dužni su od 1. srpnja 2017. godine postupak fiskalizacije izdavanja računa provoditi putem elektroničkih naplatnih uređaja sukladno članku 16. Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom (Narodne novine, br. 133/12 i 115/16). Isto podrazumijeva da su putem uspostavljene Internet veze dužni svaki račun, koji se naplaćuje sredstvima koja se prema navedenom Zakonu smatraju gotovinom, Ministarstvu financija, Poreznoj upravi na ovjeru. Dakle, i postojeći obveznici fiskalizacije koji porez na dohodak od samostalne djelatnosti plaćaju paušalno, moraju se prilagoditi postupku fiskalizacije izdavanja računa na način da račune izdaju putem elektroničkih naplatnih uređaja”, objavljuje Porezna uprava.image 770 h

 

Od 1. srpnja su svi obveznici fiskalizacije dužni elektroničkim putem , preko e-Porezne dostaviti podatke o poslovnim prostorima i podatke o proizvođaču/održavatelju programskog rješenja . Svi ostali obveznici koi nisu korisnici e-Porezne, podatke dostavljaju osobno u Poreznu upravu.

 

 

Za sve dodatne informacije i savjete slobodno nas kontaktirajte na Abacus, knjigovodstveni servis.

facebook  twiter  linkedin  

 

Copyright: Abacus, obrt za usluge © 2022

 

Nazovite nas na:   095/384-93-15

Abacus, obrt za usluge, vl. Tomislav Duić

10255 Gornji Stupnik, Stupničkoobreška 14J

OIB: 66179096944

   

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima pročitajte: ovdje.